Vulkan izdavaštvo | PRIČE IZ AUTOMATA
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
23. februar 2017.
PRIČE IZ AUTOMATA
U francuskom gradu Grenoblu su osmislili inovativno rešenje za sve koji čekaju prevoz ili prijatelja na javnim mestima i gledaju kako da im brže prođe vreme. Zvuči pomalo neverovatno, ali je koncept veoma jednostavan.

Jedna kompanija iz Grenobla, došla je na ideju da u nekoliko institucija širom tog grada postavi aparate za kratke priče. Osobe koje stoje u redu imaju mogućnost da iz aparata preuzmu kratku priču čije čitanje traje jedan, tri ili pet minuta zavisno od njihove procene koliko će još čekati na uslugu.

Štampane su na mekom papiru malog formata tako da svako, nakon čitanja, može sa lakoćom da ih sačuva. 

Na ovaj način su spojili tehnologiju i kulturu, odnosno na moderan način ljudima dostavljaju kvalitetnu i popularnu literaturu koju bi svako trebalo da pročita.

Ukupno osam mašina će biti raspoređeno po celom gradu: u gradskoj kancelariji, bibilioteci, turističkom i kulturnom centru…

Kako navode iz kompanije koja je idejni tvorac ovog jedinstvenog aparata, kratke priče ne predstavljaju samo kreativan način za „ubijanje“ vremena, već doprinose njihovom skromnom kulturnom uzdizanju svesti stanovništva.

Možda se uskoro i kod nas čekaonice pretvore u biblioteke! :)