Vulkan izdavaštvo | VILIJAM ŠEKSPIR!
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
23. april 2018.
VILIJAM ŠEKSPIR!

VILIJAM ŠEKSPIR (kršten 26. aprila 1564. godine, a umro 23. aprila 1616. godine) bio je engleski pesnik i dramski pisac. Često se smatra najvećim piscem na engleskom jeziku. Od svih njegovih dela sačuvano je 38 drama, 154 soneta i nekoliko pesama. Njegove drame prevedene su na svaki veliki živi jezik i izvode se češće nego bilo koje druge na svetu.

Na početku stvaralaštva uglavnom je pisao komedije i istorijske drame, žanrove koje je do kraja XVI veka doveo do savršenstva. Kasnije je pisao tragedije, uključujući Hamleta, Kralja Lira i Magbeta, čiji se pojedini delovi smatraju najkvalitetnijim primerima primene engleskog jezika, a koji su inspirisali mnoge moderne stvaraoce i umetnike iz različitih oblasti.

Njegovi pozorišni komadi Romeo i Julija, Hamlet, San letnje noći Mletački trgovac su među najizvođenijim delima u pozorištima širom planete, a njegove reči su postale najdragoceniji dragulj književnosti.

Nikome nije jasno šta je Šekspir radio između 1585. i 1592. godine kada se pominje kao član Londonskog pozorišta. Postoje priče da je morao da pobegne iz grada za London jer su ga gonili zbog lovokrađe, kao i da je Šekspir zapravo započeo svoju pozorišnu karijeru timareći konje vlasnika pozorišta u Londonu. Neki stručnjaci iz 20. veka smatraju da je Šekspir u tom periodu verovatno radio kao učitelj, međutim ne postoje sigurni dokazi da su te priče istinite. Ovaj nepoznati deo Šekspirovog života stručnjaci nazivaju Šekspirovim „izgubljenim godinama“.

Šekspir je umro 23. aprila 1616. i za sobom ostavio svoju ženu i dve kćerke. U svom testamentu, Šekspir je ostavio veliki deo svog imanja svojoj starijoj kćerci, Suzani. Uslov je bio da ga ona prenese na svog prvorođenog sina. Međutim, ona je imala samo jednu ćerku, koja se udala dva puta ali je umrla bez dece. Šekspirova mlađa ćerka je imala troje dece, ali su sva umrla mlada. Godine 1670. smrću Suzanine ćerke, ugašena je dirketna linija Šekrpisrovih potomaka.

Nije sačuvano nijedno njegovo pismo, poruka ili rukopis jednog dela, već samo šest potpisa u testamentu a i oni nisu svi isti, jer je svoje prezime uvek ispisivao na drugačiji način!

Premda je Šekspir u svoje vreme uživao veliko poštovanje kao pesnik i dramski pisac, tek je u XIX veku stekao reputaciju kakvu danas ima.

Svet je pozornica na kojoj svako igra svoju ulogu.
Ako ti u pamćenju nije ostala ni najmanja ludost na koju te je navela ljubav, nikada nisi ni voleo.

Novac je krupna stvar koja ljude čini sitnim. V. Šekspir