Vulkan izdavaštvo | 5 RAZLOGA ZAŠTO JE DOBRO ČITATI ISTU KNJIGU I
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
18. januar 2018.
5 RAZLOGA ZAŠTO JE DOBRO ČITATI ISTU KNJIGU IZNOVA I IZNOVA!

Da li vaše dete ima omiljenu knjigu koju želi da mu čitate iznova i iznova? Verovatno ste već zapamtili svaku reč. 
Voleli ste te neodoljive ilustracije i pametan tekst kada ste knjigu prvi put doneli kući, ali sad već počinjete da je manje volite!

Bez obzira na sve, verovali ili ne, čitanje jedne te iste knjige ima i svojih prednosti! :)

1. Obogaćuje se rečnik

Što više dete čita, veći je izbor reči u njegovom rečniku. Kada dete čita ili sluša istu knjigu više puta, oni počinju lakše da barataju sa većim brojem reči. Taj tekst ste upamtili? Velike su šanse da je i vaše dete, a to je dobra stvar.

2.Obrazac i ritam

Slušanje omiljenih priča naglas pomaže deci da postanu svesni pravilnosti i ritma teksta. Jezik je više od reči – dete uči kako reči zvuče i kako se pravilno povezuju jedna sa drugom. Roditelji koji čita je model koji uči decu kako jezik funkcioniše. Ovi obrasci se lakše prepoznaju kada se jedan isti tekst ponavlja više puta. 

3. Tečnost
Tečnost je sposobnost da se tekst čita "precizno, brzo, i sa izrazom." Ponavljano čitanje omogućava detetu da čita bez spoticanja ili zaustavljanja, a čitanje vremenom postaje prijatno za svakoga. Kada dete postane majstor u samostalnom čitanju jedne knjige, počeće da ga privlači druga knjiga.

4. Razumevanje
Čitanje je sposobnost da se razumeju sve komponente priče - od razvoja događaja do simbolike. Razumevanje je „suština“ čitanja. Svaki put kada dete čita ili sluša knjigu koju čitate, ono može da nauči više o samoj priči.

Svaki put kad prolaze kroz tekst ili ilustracije, omogućeno im je da zarone dublje u smisao priče, pripremajući se tako i za složenije štivo. 

5. Poverenje

Deca koja mogu da prate priči, da čitaju tečnije ili da predvide šta će se dalje desiti, osećaju veće samopouzdanje u vezi sa svojim sposobnostima za čitanje ili praćenjem razvoja događaja (ukoliko ste vi ti koji čitate), te je veća verovatnoća da će uživati u čitanju. 

 

Izvor: Bebac