Vulkan izdavaštvo | KAD KNJIGE NEMAJU CENU!
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
13. novembar 2017.
KAD KNJIGE NEMAJU CENU!

Knjižara u kojoj svaka knjiga ima svoju vrednost, ali cenu određuje kupac, otvorena je u Madridu u okviru akcije koju je organizovala nevladina organizacija Yooou. Moto knjižare „Tuuu Libreria“ je „Koliko košta knjiga koju želite u svojoj biblioteci, sami odlučite”. Sa ciljem da se knjige učine dostupne svima, a po uzoru na američki projekat „The Book Thing”, nastala je neobična knjižara, u kojoj kupac plaća knjigu onoliko koliko može, a novac koji se na ovakav način prikupi se koristi za izgradnju biblioteka širom sveta i finansiranje projekata koji promovišu knjige u Španiji i Latinskoj Americi. 

Knjižara „Tuuu Libreria” radi svaki dan, uključujući i praznike, a ljubitelji knjige u njoj mogu da pronađu skoro sve književne žanrove, od klasičnih dela preko kriminalističkih i ljubavnih romana, do knjiga za decu i stripova. Ukoliko u ovom bogatom izboru ipak nema knjige za kojom čitalac traga, jedan zid je ostavljen za ceduljice sa porukama koje će biti prosleđene, a knjige nabavljene. Cene nisu istaknute jer ih nema, a obzirom na sjajnu ponudu i činjenicu da kroz ovu knjižaru dnevno prođe oko hiljadu knjiga, nije neobično što su njeni rafovi toliko pretrpani i što su knjige često naslagane i po podu. Kada kupci dođu na kasu, volonteri koji ovde rade neće zahtevati nikakav novčani minimum. Svako plaća prema svojoj savesti i finansijkim mogućnostima, ali da bi se sprečila dalja preprodaja, jedino na čemu će oni insistirati je da ni jedna knjiga ne može da napusti knjižaru bez štambilja Yooou. 

Obzirom na veliko interesovanje kupaca i donatora, organizatori Yooou su nakon samo dve i po godine od pokretanja akcije uspeli da obezbede knjige za 20 institucija, škola i bolnica širom Španije, da sagrade šest biblioteka u Nikaragvi, Peruu, Dominikanskoj Republici i Boliviji, obezbede stipendije za devedesetoro dece koja im omogućava da kupe osnovna sredstva za učenje, kao i da pomognu finansiranje dopunskih časova za siromašnu decu. „Želimo da nam naši kupci daju koliko žele ili mogu, da razmisle o vrednosti knjige i o tome šta možemo da učinimo sa prikupljenim novcem”, izjavila je vođa projekta Karmen Čato. 

„Svaka knjiga, svaki svezak koji vidiš, ima dušu. Dušu onoga ko ju je napisao i dušu onih koji su je pročitali i živeli i sanjali s njom. Svaki put kad neka knjiga promeni vlasnika, svaki put kad neko klizi pogledom po njenim stranicama, njen duh raste i jača.” Karlos Luis Safon

Izvor: ΜΕΔΙΑΣ Magazin