Vulkančić | 5 NAJLEPŠIH KNJIGA ZA DECU
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
ponedeljak, 03. septembar 2018.
5 NAJLEPŠIH KNJIGA ZA DECU

Ne samo da se deca kroz knjigu vaspitaju, već obogaćuju svoj rečnik, razvijaju maštu, stiču osećaj empatije, i naviku da čitaju u starijim uzrastima, a ta navika iako jako važna, sve je ređa.

Pred vama je 5 knjiga za decu iz kojih će vaša deca biti u mogućnosti da nauče najveće životne vrednosti, koje se kriju između alegorija, metafora i šarenih slika dečije književnosti.


1. Luis Kerol – Alisa u zemlji čuda

Ovo delo ulazi u školsku lektiru i samim tim je jasno da nosi važnu pouku. Priča o devojčici koja odlazi u čudesnu zemlju Ludog šeširdžije i kraljice Srca, ustvari je neverovatna priča o čovekovim snovima, o sposobnostima ljudskog uma da stvori svet, u koji se može skloniti. Mašta je važan faktor u odrastanju deteta, i presudna je za kreativnost odraslog čoveka. Zato je treba podsticati i negovati kod mališana, jer će im ona život obojiti najlepšim bojama.
2. Enid Blajton – Pet prijatelja


Ciklus od dvadeset jednog romana prati četvoro dece i njihovog psa Timija kroz različite avanture, koje im se dešavaju tokom školskih raspusta. Pet prijatelja nosi važne lekcije o prijateljstvu, porodici, ljubavi prema životinjama, ali i prati decu kroz sve avanture, koje čitalačku publiku očaravaju toliko, da su spremni da pročitaju sve knjige iz ciklusa.
3. Hans Kristijan Andersen – Carevo novo odelo

Ovo je priča iz koje deca najbrže nauče da ne treba da budu lakoma, sujetna i da pre svega ne smeju verovati bilo kome. Car je to u ovoj priči shvatio na mnogo bezbolniji način, u odnosu na ono što bi moglo da povredi i zadesi dete danas. Poverenje se gradi dugo, i ne sme se poklanjati olako.
4. Šarl Pero – Lepotica i zver

Priča stara kao vreme! Ovo je najlepša bajka ikada napisana! Lekcija jako potrebna u XXI veku. Iz ove bajke naučićemo da se voli ono iza spoljašnjosti. Da je duša ono što se zavoli, a lepota je prolazna i zanemarljiva. Čista duša spremna je da spozna prave vrednosti i skine čini!
5. Antoan de sent Egziperi – Mali princ


Ovo je najlepša dečija knjiga, za odrasle! Priča o prijateljstvu između neshvaćenog, odraslog deteta i čiste, dečije duše Malog princa! Ova knjiga pokreće teme poverenja, imaginacije, ljubavi, prijateljstva, pripitomljavanja, ali i smrti, kao samo privremenog rastanka! Ovo je knjiga koja uči decu da budu samo odrasla deca, a ne i odrasli ljudi, a odrasle ljude podseća da je dete ono najvrednije u njima!  Čovek samo srcem dobro vidi, suština se očima ne moze sagledati.

 

 


Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, vaspitač i životni saputnik. I veoma je važno da kao deca razvijemo ljubav prema njoj, da bismo joj se uvek vraćali iznova! Mi smo bića koja svakodnevno uče i proširuju vidike, ali  je važno da na sebi radimo od malih nogu. Čitajući deca uče i spoznaju svet, i neguju čistu dušu spremnu na maštanje! Sa druge strane, vrlo je važno da deca razbude usnulo dete u svojim roditeljima, jer to je prijateljstvo nezamenljivo i najvrednije!

 

 

Izvor