Vulkančić | DECA VOLE KNJIGE!
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
četvrtak, 12. april 2018.
DECA VOLE KNJIGE!

Predivni trenuci provedeni u majčinom naručju, uz maženje i čitanje omiljene priče, od neprocenjivog su značaja - kako za roditelja, tako i za dete!

Od izbora knjige zavisi koliko će dete da uživa u njoj. Mala deca vole knjige koje im privlače pažnju i koje mogu sa lakoćom da drže u rukama. Za njih su idealne tvrde slikovnice, takozvane pop-ups knjige (čijim otvaranjem strana se formiraju trodimenzionalne slike), potom slikovnice namenjene za vodu, živih boja, sa jasnim i krupnim slikama. Slikovnice sa kratkim, rimovanim pesmicama, oduševiće vašeg mališana koji je uzrasta od dve do tri godine. Stalno će tražiti da ih iznova ponavljate. Knjige koje sadrže malo teksta, ili su bez njega, predstavljaju dobar izbor, jer podstiču dete da razvija maštu - dok samo smišlja priče.

Dok čitate, knjigu držite tako da dete vidi slike. Pokazujte slike koje prate priču. Kada primetite da je neka privukla detetovu pažnju,  zastanite i zajedno popričajte o njoj. Pokažite detetu poznate predmete u knjizi i prodiskutujte malo o njima. Time ćete mu pomoći da bolje razume smisao reči.  Ukoliko se u knjizi nalazi slika zeke, proširite priču i pričajte o zeki igrački sa kojom se svakodnevno igra. Tražite od njega da vam oponaša glasove životinja i da vam pokazuje određene likove ili predmete u knjizi.  Ukoliko to uradi tačno, pohvalite ga.

Neka deca su previše živahna. Njih je teško privoleti da mirno sede i slušaju. Zato je potrebno da čitanje knjiga uključuje i neku aktivnost. Izaberite knjige koje će da zadovolje detetovu nemirnu prirodu. Uostalom, postoje brojne knjige koje od deteta traže određenu aktivnost, čime se ono uključuje u priču i počinje da uživa u njoj, a da to ni ne primeti.

Nije na odmet da vam damo i jedan praktičan savet. Kada birate knjige, vodite računa da se i vama dopadaju! Naime, deca vole da čuju istu priču - uvek iznova. Tako ćete, najverovatnije, da čitate istu priču po nekoliko puta! Ali kao što smo već ranije rekli, to ima i svojih prednosti! :)


Izvor