Vulkan izdavaštvo | Jonas Bonijer o svom susretu s pljačkašima: „
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
3. jul 2018.
Jonas Bonijer o svom susretu s pljačkašima: „Bio sam u ekstazi“.

Četiri muškarca i jedna žena spremni da rizikuju sve da bi se domogli bogatstva. Naizgled savršen plan. Helikopter sa milionima dolara i pitanja bez odgovora. Napeta i uzbudljiva priča o najvećoj pljački u istoriji Švedske, u kojoj je učestvovao i čovek sa naših prostora.

Rukopis je predat bez imena autora i to sa razlogom. Izdavač „Albert Bonijer“ otkupio je „Pljačku veka“ bez znanja o tome da iza romana stoji bivši predsednik i suvlasnik te izdavačke kuće. Jonas Bonijer kaže da je rođen u svetu koji je pun predrasuda i da je sada prošao kroz vatreno krštenje.

Međunarodno interesovanje za knjigu je ogromno. Autorska prava su obezbeđena za 33 jezika, a Netfliks je otkupio filmska prava. Snimanje se planira za sledeću godinu, sa Džejkom Gilenhalom u ulozi producenta i glavnog glumca.

Knjiga je triler o jednom od najslavnijih zločina u švedskoj istoriji: pljački trezora u industrijskoj zoni Vastberg u Stokholmu, koja se odigrala 23. septembra 2009. godine, iz kog su pljačkaši najverovatnije odneli više od 39 miliona kruna.

Međutim, pisanje polu-dokumentarca, polu okorelog krimi trilera nije bila Bonijerova sopstvena ideja. Upravo je bio završio sasvim drugačiju vrstu romana i predao rukopis Niklasu Salomonsonu, književnom agentu. Međutim, Salomonsonu se nije ba svidela Jonasova zamisao, pa kada je krenuo ka izlazu, zaustavio ga je i rekao: „Inače, imam projekat za koji ćeš možda biti zainteresovan. Pljačka veka. Ljudi koji su je izveli su upravo pušteni na slobodu.“

Nedugo zatim, sreo sam se sa ljudima koji su bili osuđeni za pljačku u Salomonsonovoj kancelariji i tako je sve počelo. „Satima sam sedeo sa njima. Pošto su živeli u opasnosti od presretanja i otkrića identiteta, govorili su bez ličnih imena. Kao da su sišli sa stranica romana, već su bili karakteri. Bio sam u ekstazi.“ – rekao je Bonijer.

Kada je Bonijer stavio poslednju tačku na rukopis, agent je dostavio tri primerka rukopisa recepciji izdavačke kuće „Albert Bonijer“ sa rečima: „Imate tri dana da pročitate rukopis.“ Salomonson je uklonio ime autora jer, po sopstvenom priznanju, nije bio siguran da li bi ono predstavljalo smetnju ili pomoć. „To je bila izuzetno duga nedelja, a kada me je agent konačno pozvao i rekao da se izdavaču svidela knjiga i da su dali ponudu na nivou koji je očekivao, osećao sam se kao da sam ponovo početnik, kao da sam prošao sito i rešeto“ – rekao je Bonijer.

Sve ostalo je već istorija.

Na kraju knjige Bonijer se zahvalio Goranu Bojoviću, Šarbelu Šaru, Safi Kadumu i Mišelu Sedergranu na tome što su izdržali bezbrojne sate i dane sa njim, njegovim notesom i hiljadama njegovih pitanja.

Još neke od zanimljivih činjenica na osnovu kojih je napisan ovaj fantastični triler možete pročitati u nastavku teksta:

- „Pljačka veka“ zasnovana je na istinitim pričama samih pljačkaša.
- Pljačkaši su uzeli preko 39 miliona kruna – koje nikada nisu pronađene.
- U jutro 23. septembra 2009. godine, helikopter koji je nosio troje pljačkaša sleteo je na krov G4S trezora u Vastberg industrijskoj zoni u Južnom Stokholmu.
- Pljačkaši su maljem probili rupu na staklenom krovu i pomoću eksploziva se probili do zgrade.
- Ni policija ni vojska nisu uspeli da ih zaustave.
- Policijski helikopteri nisu uspeli da polete zbog lažnih bombi.
- Policajci na licu mesta zbog bezbednosti nisu imali dozvolu da pucaju na helikopter.
- Borbeni avioni u stanju pripravnosti na Baltičkom moru dobili su naređenje da ne intervenišu, jer je pljačka potpala pod nadležnost policije.
- Kada je helikopter ponovo uzleteo, smatra se da je nosio oko 39 miliona kruna
Sedmoro ljudi je poslato u zatvor zbog učešća u pljački.
Nikakav novac nikad nije pronađen.

JONAS BONIJER je švedski autor koji je do sada objavio osam romana. Pored pisanja romana, Jonas je još i scenarista i novinar. U period od 2008. do 2014. godine bio je izvršni direktor i predsednik Bonijer grupe. Trenutno živi i radi u Majamiju, sa suprugom i dvoje dece. Romani: Princeza i pola kraljevstva (1988), Onda su živeli srećno (1989), Za Viktoriju (1991), Bračne noći (1994), Srce od šafrana (2002), Eva Lauri i ja (2005), Očevi (2016), Pljačka veka (2017).


O knjizi:

Četiri muškarca i jedna žena spremni da rizikuju sve da bi se domogli bogatstva. Naizgled savršen plan. Helikopter sa milionima dolara i pitanja bez odgovora. 
Samija prati istorija sitnih zločina, ali sada je sve to iza njega, jer želi da se promeni zbog ćerkice. Ipak, kada se jedan poslovni dogovor neočekivano izjalovi, Sami se pita kako će dalje. 
Mišel je još kao dete pobegao od krvavog građanskog rata. Odrastao je u predgrađu Stokholma, okružen siromaštvom i kriminalom. Pokušava da okrene novi list, ali ne može da pobegne iz kandži prošlosti. 
Niklas je uvek živeo punim plućima. Putovao je po svetu i trudio se da bude viđen, da bude jedan od onih o kojima se priča. 
Zoran je biznismen, čovek koji poznaje ljude i kojem svi veruju. Kada je bio mlad i ambiciozan, maštao je da se obogati – po svaku cenu. 
A Aleksandra? Ona je razlog zbog kog ova četiri muškarca smišljaju senzacionalnu pljačku trezora u Stokholmu.