Vulkančić | 6 NAČINA DA DETE ZAVOLI KNJIGU
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
sreda, 16. maj 2018.
6 NAČINA DA DETE ZAVOLI KNJIGU


U današnje vreme, kada je tehnika ovladala svakim delom našeg života, veoma je teško vaspitati dete i naučiti ga da voli knjige i da uživa u čitanju.

Evo metoda koji će vam pomoći da se izborite sa, za neke nemogućom misijom:

1. Čitajte naglas

Ukoliko zajedno sa detetom sedite udobno smešteni u nekom delu stana i čitate neku knjigu naglas, ne samo da ćete kod njega razviti interesovanje za literaturu već ćete i ojačati svoju vezu s njim.

2. Ograničite upotrebu kompjutera
Vremenska ograničenja i pravila vezana za korišćenje bilo čega što ima ekran moraju da budu dosledna tako da deca ne mogu da se pogađaju s vama i da traže više od onoga što im pripada. Instant zadovoljstvo koje deci pružaju televizor, kompjuter, video-igrice i pametni telefoni previše je moćno i svakako nešto sa čim jedna knjiga ne može da se takmiči.

3. Kupujte knjige

Iako biste mogli da uštedite dosta mesta u kući pomoću e-čitača, pokažite svom mališanu da su knjige dragocene tako što ćete napraviti biblioteku u kojoj će biti dečje literature, ali i beletristike, naučne fantastike i istorijskih knjiga.

4. Posećujte biblioteke

Trudite se da svaki mesec jedanput posetite biblioteku i da tom prilikom dozvolite svom detetu da odabere knjigu za čitanje.

5. Razgovarajte o knjigama
Tokom obroka ponekad razovarajte o različitim autorima i stilu pisanja. Tako deci stavljate do znanja da je to bitan element kulture i dela svakodnevice.

6. Napravite mesto za čitanje
Veoma je važno da napravite neko mestašce gde će dete moći uvek da se skloni da čita, a da ga pritom ne ometa saobraćaj napolju, vika sa ulice, dešavanja u kući…

 

 

Izvor