Vulkan izdavaštvo | ČITANJE JE ZA MENE PRAVO UŽIVANJE!
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
11. jun 2018.
ČITANJE JE ZA MENE PRAVO UŽIVANJE!
Popularna engleska spisateljica Aleksandra Poter jedna je od najtiražnijih autorki ženskih i romantičnih romana. 

Aleksandra Poter, rođena je 1980. godine u Jorkširu. Diplomirala je englesku književnost i film. Pisala je za prestižne magazine El, Kosmopoliten, Vog. Godine 1999. poslala je rukopis svog prvog romana na adrese nekoliko izdavača. Skoro svi su prihvatili rukopis i ona je znala da je pred njom blistava karijera. Sve njene knjige, romantične komedije, postale su bestseleri u zemljama u kojima su prevedene. Važi za jednu od najčitanijih savremenih autorki ljubavnih romana. Pisanjem je počela da se bavi veoma rano, kada se opredelila za novinarstvo. Iz sveta novinarstva hrabro je iskoračila u svet književnosti. Kako kaže, voli da piše i putuje, a nadasve da se druži sa svojim čitaocima koji vole njene knjige.

„Putujem puno zbog mojih knjiga, ali i zbog posla kojim se bavi moj suprug u TV industriji. Veoma sam srećna što čitaoci vole moje knjige, i što im one mame osmijeh na licu, što me motiviše da stvaram.“

Šta je pored toga Vaša motivacija za pisanje?


– Džejn Ostin je moja velika inspiracija. Volim je i sve njene knjige rado iznova i iznova čitam. Čitanje njenih knjiga usmerilo me je kao pisca i motivisalo na književno stvaranje.

Koje knjige su posebno uticale na Vas?


– Puno čitam i čitanje je za mene pravo uživanje. Sfera mog književnog interesovanja jesu stare knjige. Volim sestre Bronte i kao što rekoh Džejn Ostin. Od novijih dela dopala mi se veoma Devojka iz voza.

Bavili ste se novinarstvom pre nego što ste postali romanopisac. Šta je bilo presudno da počnete da pišete knjige?

– U mojoj dvadeset osmoj godini sam izgubila posao. Bila sam tehnološki višak. Pisala sam za nekoliko listova, radila razne honorarne poslove neko vreme. Sticajem okolnosti, među tim poslovima bila je i redaktura teksta o mladim piscima koji su mlađi od trideset godina, a koji već imaju objavljenu knjigu. Shvatila sam da među njima mogu da budem i ja. Odmah sam sela i počela da pišem prve delove svoje knjige. Izdavaču se veoma dopao deo rukopisa koji sam poslala, onda sam nastavila sa pisanjem i završila roman. Nije bilo lako, prodala sam automobil, ali sam skupila dovoljno novca da od toga mogu da živim pola godine i u roku od šest meseci napisala svoju prvu knjigu i odmah je prodala.

Koliko je inspirativan bio Pariz za Vašu glavnu junakinju Rubi Miler i Vas kao književnicu?


– Jeste li bili u Parizu? To je jedno predivno mesto i vrlo inspirativno. Puno je istorije i to je grad za zaljubljene. Imaju dva mosta i svi postavljaju katance na njih sa ljubavnim porukama. Sjajno mesto za ljubavnog detektiva i njeno istraživanje ljubavi, jer ljubav je svuda.

Dilajla je autobiografski lik. Koliko je Vaše junakinje Rubi Miler u Vama?

– Postoji deo Frenki, Grejs, Rubi, Emili, Džulijet svih mojih junakinja u meni, jer ono što pišem deo je mene. Kada bih pisala o sebi, ne bi to bilo zabavna knjiga, jer bi bilo kao da pišem dnevnik. Mislim da treba da uzmete i unesete u roman delić sebe, a onda iskoristite maštu da stvorite lik koji niste vi, jer bilo bi teško da pišem o sebi. To bi bili memoari, zar ne? Volim da koristim maštu da stvaram likove koje biste voleli da upoznate.

Koje je najinspirativnije mesto na kojem ste napisali rečenice za roman? Da li je to plaža, kafić, neki bar…?

– Pisala sam na različitim mestima. Postoji tu više faktora – biti na novom mestu je inspirativno. Pišem i u bibliotekama u Londonu. Postoji predivna velika biblioteka u tom gradu. Ponekad najinspirativnije vreme može biti kasno uveče, kada je sve tiho, kada nema telefona, imejlova, ništa od toga. Potpuno ste usredsređeni na taj drugi svet. Možete sedeti u domu, ali niste u njemu, već u tom drugom svetu. Isključen je spoljašnji svet. Mislim da tu možete naći pravu inspiraciju.

Vulkan izdavaštvo
je objavilo, do sada, 10 romana ove autorke koje možete pogledati na ovom linku.


Izvor