Vulkan izdavaštvo | SAJAMSKE ĐAKONIJE
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
13. septembar 2017.
SAJAMSKE ĐAKONIJE

Dragi naši Vulkanci,

Sajam knjiga je kruna svega na čemu smo ove godine radili i veoma se radujemo druženju sa vama. Zadovoljni smo i zahvalni što ste tako lepo prihvatili YA Vulkan i jedva čekamo da čujemo vaše mišljenje o naslovima koje smo vam pripremili. Bez daljeg odlaganja...
Neko od nas laže, Karen M. Makmanus

Štreberka. Sportista. Kriminalac. Princeza. Kome biste vi verovali?

Knjiga Neko od nas laže nalazi se među naslovima koji su podigli najviše prašine 2017. godine. Već mesecima je na listi bestselera Njujork tajmsa, a u pripremi je i TV serija (njam!). Najčešće se opisuje kao spoj Jutarnjeg kluba i Slatkih malih lažljivica, i taj opis je i više nego tačan. Zabavna mešavina raznovrsnih likova, klasičnih srednjoškolskih spletki, ljubavi i komplikovanih (ne)prijateljstava, sa ubistvom u samom srcu zbivanja. Autorka Karen M. Makmanus je jednom prilikom izjavila da voli knjigu Lažljivci (E. Lokhart) i da joj je obrt u njoj slomio srce, i možemo reći da su njeni afiniteti očigledni u ovom fenomenalnom debitantskom romanu.
I onda me tama obuzme, Kirsten Vajt


Od devojčice niko ne očekuje brutalnost. Ali otkako su Ladu i njenog osetljivog brata Radua otrgli iz rodne Vlaške da bi odrasli kao taoci na osmanskom dvoru, znala je da će preživeti samo ako ne pokaže nikakvu milost.

Sećate se Vlada Drakule iz istorije? Poznat je i kao Vlad Nabijač jer se nije libio da primenjuje izuzetno surove metode u odbrani od Osmanlija (poput nabijanja na kolac), a po njemu je grof Drakula iz romana Brema Stokera dobio ime. Kirsten Vajt je u romanu I onda me tama obuzme zamislila Vlada Drakulu kao devojčicu.

Upoznajte Ladu. Kada se rodila, niko nije poželeo da bude nežna, plemenita i dobrodušna. Molitva njene dadilje glasila je: Neka bude jaka. Neka bude lukava. I neka bude ružna. Jer je svet u kom se Lada rodila upravo takav. U romanima koji opisuju patrijarhalno društvo, ženski likovi koji se protive nedostatku autonomije i samostalnosti obično imaju dva izbora: da u potpunosti odbace nametnute konvencije i pokušaju da oponašaju muškarce, ili da ulogu koju su primorani da igraju iskoriste kao oružje. Iako su oba pristupa interesantna, Lada se ne može svrstati ni u jednu od te dve kategorije, premda sve vreme preispituje kakav stav treba da zauzme. Tako je neumoljivo svoja da je u potpunosti jedinstvena. S druge strane novčića je njen brat Radu, koji takođe ne uspeva da izađe na kraj sa očekivanjima društva, ali donosi potpuno drugačije odluke od Lade jer mu je priroda blaga gde je njena surova. Međutim, oboje su tako kompleksni da oživljavaju na stranicama i nećete moći da ne saosećate sa njima, a Lada je i veća od života i prosto oduzima dah, iako je demistifikovana jer imamo uvida u njene misli.

Balkan nije naročito često inspiracija za svetski poznatu književnost, ali je autorkin trud da ga istraži i verno predstavi vredan pohvale, a za naše čitaoce će biti dodatno zanimljivo da čitaju o sopstvenoj istoriji.Trilogija pobednika: Prokletstvo pobednika, Zločin pobednika, Poljubac pobednika, Mari Rutkoski

Postoji jedno carstvo opsednuto ratovanjem. U njemu ima zatvoreničkih logora, ali i raskošnih plesnih dvorana. Ima špijuna i pobunjenika, ali i aristokrata koji žive u luksuzu. Ima opakih glasina, prljavih tajni i igara sa previsokim ulozima. U ovom svetu Kestrel, kćerka generala, pogledala je u oči Arinu, robu prkosnog pogleda, i ništa više nije bilo isto.

Odakle početi sa predstavljanjem ove trilogije? Izlizano je reći da ~mora da se doživi, ali zaista jeste tako. U pitanju je fantastika koja se čita maltene kao istorijska fikcija, a svet je tako detaljno izmaštan da imate utisak da negde mora postojati. Društvo je robovlasničko, pa za sobom povlači večita pitanja ljudskosti i morala, kao i ljubavi i porodice i prijateljstva, na koja je još teže odgovoriti u takvom okruženju.

U središtu zbivanja su Kestrel i Arin – kćerka careve desne ruke i rob – a njihov odnos je toliko složen i poseban da ga je teško uporediti sa nečim sličnim, čemu umnogome doprinosi autorkin poetičan i dirljiv stil pisanja. Ovo nije instant ljubav od koje YA boluje s vremena na vreme, već ona koja vam se prepredeno prikrade, i koja će osvojiti čak i najneromantičnije čitaoce. Autorka nas majstorski drži u neizvesnosti povodom toga da li će se njihova ljubav ikada realizovati. Problemi koji ih okružuju su tako stvarni i ozbiljni da je teško zamisliti kako će ih prevazići – ma koliko mi to želeli za njih.

Ali možda najveće osveženje od svega jeste sama Kestrel. Ona nije heroina poput Ketnis i Tris. Nije borac i fizički je nejaka. Međutim, sve to nadoknađuje svojim britkim umom i kockarskim duhom. Kestrel je svesna svojih ograničenja, ali domišljatim taktikama i strategijama prevazilazi sve prepreke, čak i fizičku opasnost. Bila bi gotovo nedodirljiva, ali avaj: srce joj je preveliko za njeno dobro.


     

Iskra u pepelu i Baklja u noći, Saba Tahir

Znamo koliko ste dugo čekali Baklju u noći i nadamo se da smo vam se iskupili ovim prelepim izdanjem – kao i redizajniranim izdanjem Iskre u pepelu za one koji žele da im se uklapaju u kolekciji!
Saba Tahir ni ovaj put nije izneverila očekivanja: knjiga je bar jednako uzbudljiva kao prva, ali mnogo ambicioznija, mračnija i... veća. Upoznajemo mnoštvo novih likova, novih neprijatelja i nove delove Carstva. Izbori naših junaka su teži, a ako se dosad niste zaljubili u Helenu, u ovom delu sigurno hoćete – samo da bi vam slomila srce. Zbog onih koji nisu pročitali prvi deo je teško pričati o detaljima drugog, ali dovoljno je reći da je zaista bila vredna čekanja.


Željno iščekujemo vaše utiske o knjigama, ali i o Sajmu. Obavezno šerujte slike sa štanda, voleli bismo da vidimo kako ste se proveli.

Do sledećeg puta... :*