Vulkan izdavaštvo | NAJVEĆA KOLEKCIJA MINIJATURNIH KNJIGA NA SVET
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
23. novembar 2017.
NAJVEĆA KOLEKCIJA MINIJATURNIH KNJIGA NA SVETU!
Muzej minijaturnih knjiga u azerbejdžanskoj prestolnici Bakuu prvi je i jedini takav u svetu, a ušao je i u Ginisovu knjigu rekorda kao „najveća kolekcija minijaturnih knjiga na svetu“.

Osnivač Muzeja i strastvena kolekcionarka minijaturnih knjiga Zarife Salahova, koja sve te retke primerke sakuplja već tri decenije i njena kolekcija danas broji preko 6. 500 knjiga.

U kategoriju minijaturnih knjiga ulaze samo dela manja od 7.5 centimetara, a Salahova je izjavila da u njenoj kolekciji takvih ima ukupno 2. 913, a dodala je i da u kolekciji ima više od 2. 600 mikroknjiga koje se mogu čitati isključivo uz pomoć specijalnih lupa.

Muzej je postao jedno od nezaobilaznih turističkih mesta u Starom gradu u Bakuu, ali i česta stanica azerbejdžanskih ljubitelja literature, jer je ipak reč o minijaturnim izdanjima knjiga koja su štampana u različitim periodima prošlosti u 64 zemlje sveta.

Najmanja knjiga u Muzeju je ruska knjiga The Most Miraculous Thing, koja se jedino može čitati uz pomoć određene lupe, a najstarija knjiga u Muzeju je kopija Kurana iz 17. veka.

Izvor