Vulkan izdavaštvo | MAPA SVETA SAČINJENA OD KNJIGA!
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
14. septembar 2017.
MAPA SVETA SAČINJENA OD KNJIGA!
Jedna od stvari koja čini da knjige imaju tako moćan uticaj na čitaoce leži u tome što nam one dopuštaju da čitanjem upoznamo druge kulture i doživimo stvari koje inače nikada ne bismo uspeli da doživimo u sopstvenom životu.

S tim na umu, da li biste želeli da malo proširite svoj čitalački svet? Možda biste želeli da se malo udaljite od knjiga koje čita ceo svet. Ako želite, evo predloga. Jedan korisnik sajta Reddit, sa nadimkom Backforward24, došao je na zanimljivu ideju da sačini književnu mapu sveta.

Svaku zemlju na mapi predstavlja ona knjiga koja je po uvreženom mišljenju njena najpoznatija ili najvažnija knjiga. Prateći takvu logiku, neki primeri mogu se okarakterisati kao očekivan izbor.

Književna mapa sveta

Tako Tursku predstavlja Zovem se Crveno Orhana Pamuka, Francusku Aleksandar Dima Otac i njegov Grof Monte Kristo, Kolumbiju Sto godina samoće Gabrijela Garsije Markesa, Grčku Homerova Ilijada, a Nemačku Budenbrokovi Tomasa Mana.

Naravno, o ovakvom izboru može se raspravljati. Štaviše, reklo bi se da su sve liste ovakvog tipa pre svega stvar ličnog ukusa i da su izrazito subjektivne. Na ovoj mapi, Rusiju, na primer, predstavlja Tolstojev Rat i mir, iako bi je vrlo lako moglo predstavljati neko od brojnih dela Dostojevskog. Isto tako, Ujedinjenom Kraljevstvu kao predstavnik dodeljena je knjiga Gordost i predrasude Džejn Ostin (izdanje Vulkan izdavaštva), mada verovatno postoje i oni koji bi na njeno mesto pre stavili neko delo Dikensa ili, još bolje, Šekspira.

Međutim, možda najinteresantniji deo ove mape vidi se kad se dođe do Afrike, Južne Amerike ili Azije. Zašto? Pa, verovatno zato što je čitalačka publika mahom slabo upoznata sa delima koja nam dolaze iz ovih delova sveta. Većina nas je čula za klasike književnosti zapadnog sveta, ali da li ste čuli za knjige Ja sam taksi Debore Elis, ili pak Antiljudi Sonija Labua Tansija? :)

Ipak, nas bi kao najviše mogla zanimati književnost našeg regiona. Zanimljivo je da Srbiju ne predstavlja naš jedini nobelovac Ivo Andrić i njegov krunisan roman Na Drini ćuprija, nego još jedan biser srpske književnosti i najznačajnija srpska knjiga kraja XX veka – Hazarski rečnik Milorada Pavića, koji je izdalo Vulkan izdavaštva.

Tu stvari postaju i blago nejasne, jer što je teritorija neke zemlje manja, to se korice knjige koja je predstavlja manje vide, pa je malo teže rastumačiti izbor autora. Srećom, autor je uz mapu priložio i spisak, pa je lakše snaći se. Tako dolazimo do toga da Crnu Goru, na primer, predstavlja Crna Gora: roman Milovana Đilasa, Hrvatsku Kafe Evropa Slavenke Drakulić, a Bosnu i Hercegovinu Zlatin dnevnik Zlate Filipović.

Ovakva ideja može inspirisati svakog čitaoca da i sam sastavi sličnu listu po svom izboru.

Kako bi izgledala vaša mapa? :)

Izvor: kultivisise.rs